lördag 18 april 2015

Ufon och Mikrober


 
 
Aftonbladet vill att vi skall titta på fotografier som BEVISAR ATT SPÖKEN FINNS.

Fotografierna är suddiga, och texten till, berättar för oss vad vi skall se i bilden.

Men det är inte det som är anmärkningsvärt. Inte att de HAR BEVIS FÖR SPÖKENS EXISTENS (världsnyhet!), eller det som retar mig; att de TYCKER ATT SÅN IDIOTI SKALL SPRIDAS.

Nej, det anmärkningsvärda är att de i förbigående nämner att det på Area 51 finns utomjordingar som blivit kompisar med människor som arbetar där. Som om det vore ett faktum! Grejen med fotot var, att en död utomjording visade sig på bild på sin mänskliga kamrats framkallade foton. DET var märkligare än att utomjordingen (som såg ut som en typisk Sci-Fi-utomjording) ens existerade, tillsammans med sin semestrande släkt, i USA.

Detta samma vecka som forskare jublar över SPÅR efter EVENTUELL förening av syre och väte på Mars; något som SKULLE KUNNA indikera NÅGON form av LIV.

Varför jubla, när alla Aftonbladetläsare redan VET att encelliga kolbaserade livsformer är Blaha Blaha. Alla VET ju att det redan går omkring smala Utomjordingar med huvuden som glödlampor, på Jorden. Det är så allmänt känt att man kan nämna detta i förbigående, utan att problematisera eller ens reflektera över rimligheten.

Aftonbladet är inte bara en pisstidning som försöker få klick på suddiga ”spökbilder”. Aftonbladet sprider också sjuka världsbilder.

Tidningens Försvar:

”Klart alla vet att spöken på bild är fejk och artikeln skall ses som lite ”skoj” och tidsfördriv, som Astrologi!”

Mitt svar till Aftonbladet: ”Vill ni verkligen vara en tidning som vill upplysa och roa era läsare, finns det andra sätt än att medvetet sprida irrläror. I den bästa av världar, hade 100 % av Sveriges befolkning varken trott på spöken eller astrologi och därför insett artikelns svaga verklighetsförankring. I verkligheten tror 20 % av Sveriges befolkning på Astrologi, och 20% på spöken. (Sifo, 2012) Det kan vara olika personer eller överlappande grupper. De personerna kommer naturligtvis att få sin världsbild bekräftad och samtidigt få i sig att detta med Ufogubbar är en realitet.

Sedan är det ju inte helt osannolikt, att en tidning som presenterar sina Husastrologer Hanna Vennberg och Tor Tolander som Häxor (och inte Astrologispaltpåhittare) har gjort sitt till för att ytterligare öka på procenten ovan.  En tes som bekräftas genom en annan undersökning, som visar att bland Aftonbladets läsare är det 47% som tror på spöken, och ytterligare 18% som säger ”Kanske”. Det är sammanlagt över 60%! (Jämför med de 20% i hela Sveriges befolkning…  ) Och nu vet jag att svarsfrekvensen bland de troende troligtvis är högre än bland de icke-troende, och att webbaserade enkäter inte är tillförlitliga, MEN detta ger en tydlig indikation.
Här skulle ju Aftonbladet kunna spela en viktig folkbildande roll, i Arbetarrörelsens anda av upplysning av massorna, men istället skriver man: "Enligt Tor Tolander själv så "finns det inte många nu levande astrologer eller liknande som når upp till vår nivå"." (AB 2009) 
Detta får stå helt oemotsagt. Nej, jag menar inte att man skall jämföra Tor och Hanna med andra astrologer för att se om man kan hitta någon bättre. Jag menar, att journalisten som gör intervjun med Tor, inte problematiserar att han påstår att han kan göra något jämförbart med att trolla fram 20 kaniner ur en hatt - med hjälp av ÄKTA MAGI.
 
Varför Sprida Skit? Med Flit?
 

 





 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar